Koktajle oraz świeżo wyciskane soki stały się ostatnio bardzo modne w dietetyce. I dobrze, ponieważ to szybki i wartościowy sposób na dostarczenie do organizmu najważniejszych witamin. Okazuje się, że soki i koktajle mogą stanowić nawet dwa z pięciu posiłków w ciągu dnia. Muszą to być jednak soki najwyższej jakości, które mają największą zawartość witamin, enzymów i antyoksydantów. Soki i napoje kupne, z kartonu takiej funkcji nie spełniają. Najlepiej też wypijać je od razu, starając się nie przechowywać zbyt długo, gdyż wiele związków – jak choćby znana z właściwości przeciwutleniających witamina C – nie przetrwa zbyt długo w kontakcie z powietrzem. Bardzo zdrowe są koktajle z dodatkiem buraków, warzyw liściastych, takich jak szpinak czy jarmuż, natki pietruszki czy awokado. By wzmocnić działanie soków i koktajli, można dodawać do nich po kilka łyżek domowego zakwasu buraczanego, który wzmocni jelita. Można wzbogacać smak również przyprawami: kurkumą, imbirem, spiruliną, a także dodatkami w formie oleju lnianego czy soku z granatu.