Soja jest świetnym źródłem białka. W 100 gramach ziarenek znajdziemy około 40 gramów białka. Im mniej przetworzona soja, tym go więcej. W tofu – serku powstałym z soi białka jest już nawet trzy-, czterokrotnie mniej. Soja wyróżnia się także wysoką zawartością wapnia. Właśnie dlatego tak chętnie sięgają po nią weganie, dla których jest też doskonałym dostarczycielem witamin z grupy B, żelaza, magnezu czy potasu. W soi odnajdziemy też mangan, fosfor oraz cynk. Soja wspiera układ krwionośny. Dzięki zawartości lecytyny utrzymuje stężenie cholesterolu we krwi na właściwym poziomie oraz nie pozwala na magazynowanie w wątrobie tzw. złego cholesterolu. Lecytyna znana jest również z właściwości poprawiania sprawności intelektualną i koncentracji. Po soję powinny sięgać kobiety w okresie menopauzy, którym pomagają fitoestrogeny, łagodzące niektóre z dolegliwości. Soja jest jednak jednym z najsilniejszych alergenów, trzeba zatem uważać z jej dawkami. Nie jest wskazana także dla chorujących na tarczycę.