Kurkuma to bardzo niedoceniany składnik w naszej kuchni. Kojarzy się głównie z kuchnią azjatycką. Poprawia ona smak wielu potraw, a dodatkową korzyścią jest jej przeciwzapalne działanie. Istnieją dwie uniwersalne receptury, pozwalające nam przemycić kurkumę. Pierwszą propozycją jest pasta z kurkumy. Wystarczy dodać 3 łyżki kurkumowego proszku do szklanki gotującej się wody i gotować całość, mieszając i uważając, by masa się nie przypaliła, przez około 10 minut, aż płyn odparuje, a na dnie pozostanie gęsta pasta. Przechowywać ją należy w lodówce i dodawać jako przyprawę do potraw. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się tzw. złote mleko – wzmacniający, oczyszczający i poprawiający nastrój napój z kurkumy. Do podgrzanej szklanki mleka roślinnego (poleca się ryżowe) należy dodać łyżeczkę pasty przygotowanej według powyższej receptury, a następnie także łyżeczkę miodu, łyżeczkę oleju lnianego, pół łyżeczki cynamonu oraz po szczypcie chili i pieprzu. Złote mleko wypić należy ciepłe.