Płatki śniadaniowe to posiłek idealny. Dostarczają nam energii, witamin, sporych dawek błonnika. Dzieje się tak jedynie wtedy, kiedy korzystamy z pełnoziarnistych płatków owsianych lub jęczmiennych. Słodkie płatki, tak często reklamowane jako idealne śniadanie dla dzieci, na pewno tych wymagań nie spełnia. Teoretycznie, w telewizyjnych reklamach wcale nas nie okłamują. Pełnoziarniste płatki, połączone z owocami, orzechami czy wielozbożowe mieszanki z witaminami są doskonałym sposobem, by rozpocząć dzień. Problem polega na tym, że w kolorowych paczuszkach najczęściej ukrywa się całe mnóstwo cukru. Występuje on w bardzo różnych formach: cukru trzcinowego, syropu glukozowego lub glukozowo-fruktozowego, melasy z cukru trzcinowego, miodu czy syropu cukrowego. Najlepsze są jeszcze źródła naturalne, ale występujące w zaburzonych najczęściej proporcjach, nie są korzystnym dla nas wyborem. Z dietetycznego punktu widzenia znacznie lepszą decyzją jest wykorzystanie czystych płatków pełnoziarnistych z dowolnego zboża i wymieszanie ich z ulubionymi dodatkami.