Pizzę najczęściej przygotowujemy z mąki pszennej. W wersji zdrowej z mąki pełnoziarnistej. Niewiele osób jednak wie, że pizzę przygotować można również na bazie mąki kukurydzianej, kojarzonej wcześniej głównie z tortillami. Aby przygotować pizzę kukurydzianą, wymieszać należy opakowanie suszonych drożdży, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru oraz szklankę ciepłej wody. Wymieszaną masę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zauważymy, że zacznie się pienić. Po tym czasie masę wlewamy do przesianej pół szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Następnie ugniatamy na podsypanym mąką blacie przez 5 minut, dodając nieco oliwy z oliwek, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne. Następnie gładkie ciasto rozwałkowujemy na placek o pożądanej wielkości i grubości. Układamy ciasto na natłuszczonej blasze, układamy ulubione dodatki i pieczemy na złoto w nagrzanym piekarniku. Na takim kukurydzianym spodzie sprawdzą się przede wszystkim dodatki warzywne: pomidory, papryka, rukola.