Z pietruszki można przygotować bardzo smakowite frytki. Wystarczy odpowiednio je doprawić i usmażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu lub po prostu upiec w piekarniku. Pietruszkę można jednak upiec także w całości i będzie to bardzo smaczny eksperyment. Wystarczy naciąć ją co kilka milimetrów – tak jak kiełbaskę na grilla. Tak przygotowany korzeń posypać trzeba dowolnymi, ulubionymi przyprawami. Ze względu na łagodny i neutralny smak pietruszki eksperymenty są dozwolone. Aromatu nada również czosnek. „Zamarynowaną” pietruszkę polać należy odrobiną oliwy lub dobrego oleju, w ilości nie większej niż 5 ml. Można wykorzystać oliwy smakowe. Całość zawinąć w folię i wsunąć do piekarnika. Piec należy na termoobiegu w temperaturze około 200 stopni przez godzinę. Pietruszka musi być miękka i lekko przypieczona. Im mniejszy korzeń, tym krótszy będzie czas pieczenia. Koncepcja pieczonej pietruszki brzmi niecodziennie, jednak walory smakowe są niepowtarzalne. W zależności od własnego smaku można modyfikować sposób doprawiania.