Nie wszyscy ją lubią. Nie wszyscy też wiedzą, jaka moc tkwi w papryce. Ma dużo witamin z grupy B, witaminę C oraz wapń, żelazo, magnez i potas. Znajdziemy też w niej sporo błonnika. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza witamina C, ponieważ pod tym względem popularna papryka wygrywa starcie chociażby z cytryną. Co więcej, podgrzewana wytraca witaminy C znacznie mniej niż inne słynące z zawartości tego składnika warzywa czy owoce. Bardzo często kupujemy paprykę, nie zastanawiając się nad jej kolorem, a w tym przypadku ma on znaczenie. Aby przyswoić maksimum składników odżywczych, rodzaje papryki dobrze jest ze sobą miksować. W papryce czerwonej znajdziemy przede wszystkim beta-karoten korzystny dla naszej cery oraz rutynę, wzmacniającą naczynia krwionośne. Papryka zielona to z kolei dobre źródło kwasu foliowego oraz witaminy E. Witaminę E odnajdziemy także w papryce żółtej, jednak szczególnie warto w przypadku tego koloru zwrócić uwagę na duże dawki luteiny i przeciwutleniaczy. Jeśli chcemy przyspieszyć metabolizm, sięgajmy po papryki ostrzejsze.