Kraj, w którym orzechy pekan cieszą się największą popularnością, to Stany Zjednoczone. Stanowią tam częsty dodatek do deserów i ciast. W Polsce pekany, niestety, są bardzo drogie, warto jednak pozwolić sobie na nie od czasu do czasu. W smaku zbliżone są do orzechów włoskich, jednak pod względem odżywczym są bogatsze. Podobnie jak większość orzechów pekany są kaloryczne. W 100 gramach orzechów znajduje się aż 700 kcal. Kaloryczność rozgrzesza jednak obecność błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy tu również witaminy: głównie B, C, E, K. Znajdziemy w orzechach pekan także potas, magnez, żelazo, fosfor, mangan i cynk w towarzystwie bardzo cennych antyoksydantów. W orzechach pekan upatruje się szansy na powstrzymanie chorób cywilizacyjnych, spowolnienie procesu starzenia oraz wsparcia naszego układu trawiennego. Obniżają one również poziom złego cholesterolu i poprawiają wygląd naszej cery, paznokci i włosów. Jeśli przed spożyciem zamoczymy je w wodzie, organizm wchłonie więcej składników odżywczych.