Orkisz znano tysiące lat temu. Był bardzo popularnym składnikiem diety sportowców biorących udział w antycznych igrzyskach. Wcześnie dostrzeżono bowiem, że wspomaga organizm, gdy pojawi się spadek energii i zmęczenie. Dzisiaj także doceniamy go coraz częściej. Jest lekkostrawny, ma przyjemny smak i znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni. W porównaniu z pszenicą wyróżnia się wysoką zawartością białka. Orkisz jest także bogatszym źródłem witamin. Wystarczy wymienić tutaj witaminy A i E. Znajdziemy tu również cynk, żelazo, fosfor, selen i miedź. W orkiszu odnaleziono również rodanind – rodzaj naturalnego antybiotyku, pojawiającego się w kobiecym mleku i krwi ludzkiej, który wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w procesach krwiotwórczych i działa przeciwzakaźnie. oraz procesy krwiotworzenia; z kolei dzieci, które są karmione piersią chroni przed zakażeniami. Wart jest uwagi także ze względu na zawartość błonnika, co sprawia, że produkty orkiszowe długotrwale sycą i poprawiają metabolizm.