To jedno z najpopularniejszych polskich warzyw. Ogórek jest prawdziwym przyjacielem osób odchudzających się, ponieważ w ponad 95% składa się z wody. Tym samym jednak nie znajdziemy w nim zbyt wielu wartości odżywczych. Są tu obecne dość niewielkie ilości witaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C. Mamy tu również trochę żelaza, cynku, potasu, fosforu, sodu i magnezu. Na szczególną uwagę zasługuje błonnik, który wspomaga każdą dietę i ulepsza trawienie. Dzięki zawartości wody jednak ogórki są idealnym warzywem w upalne dni. Mają też niewiele kalorii. Zawartość wody sprawia, że doskonale oczyszczają organizm z toksyn i poprawiają metabolizm. Usprawniają także pracę nerek. Dość rzadko wspomina się o obecnych w ogórkach kukurbitacynach – substancjach o działaniu antynowotworowym, co sprawia, że zielone warzywo jest szczególnie polecane w profilaktyce nowotworów prostaty, jajników, piersi czy macicy. Ogórki mają również działanie odkwaszające organizm. Włączenie go do diety regularnie poprawia również kondycję naszej skóry.