Żelazo jest składnikiem, które bardzo często w diecie nam brakuje. Tymczasem jest to pierwiastek ważny, odpowiadający za pracę układu nerwowego, odpornościowego, krwionośnego. Bierze na siebie odpowiedzialność za wydolność naszego organizmu. Na niedobory żelaza narażone są głównie osoby w okresie dojrzewania oraz kobiety, zarówno ciężarne, jak i miesiączkujące. Ubytek żelaza powodują także niektóre leki, przesadnie białkowa dieta i chorzy na nowotwory czy stany zapalne. Sygnałem alarmowym powinny być problemy z włosami, paznokciami czy błonami śluzowymi. Ignorowane symptomy prowadzą do zmniejszenia odporności, przewlekłych stanów zmęczenia i senności, zawrotów głowy czy niepokojącego kołatania serca. Żelazo występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, choć to pierwsze jest trudniej przyswajalne. Lepiej wchłania się z dodatkiem witaminy C, fruktozy z owoców, a także w towarzystwie jabłek, winogron oraz wiśni, ze względu na obecność kwasów: jabłkowego i winowego.