Batony zbożowe atakują nas ze sklepowych półek jako najzdrowsza alternatywa dla batonów czekoladowych. Według zapewnień producentów zawierają naturalne zboża, witaminy i składniki mineralne, sycą i mogą zastąpić śniadanie. Rzeczywistość nie jest jednak wcale taka różowa. Batoniki zbożowe, mimo że rzeczywiście zawierają w swoim składzie zboża, często swoją formę i smak zawdzięczają całej gamie dodatków, ulepszaczy, aromatów i dodatków. Najgorszym z możliwych jest syrop glukozowo-fruktozowy. Często towarzyszą mu tłuszcze trans, samych zbóż jest zaś zdecydowanie mniej niż nam się wydaje. W efekcie, zamiast zdrowej przekąski, otrzymujemy skoncentrowane źródło kalorii. Zbożowe batony można przygotować samodzielnie w domu, jeśli jednak nie mamy na to czasu, można kupić w sklepie batony sprzyjające naszemu zdrowiu. Są one w mniejszości. Przeważają łakocie polepszone dodatkami, nie mającymi nic wspólnego ze zdrowym jedzeniem, a nadającymi im smak lub konsystencję, dlatego koniecznie musimy uważnie czytać etykiety.