Czerwony burak jest bardzo zdrowy: zarówno w formie upieczonego czy ugotowanego warzywa, jak i w postaci soku z niego wytłoczonego. Jego atutami przede wszystkim jest mnogość witamin z grupy B. Szczególny nacisk położyć należy na witaminę B9, znaną inaczej pod nazwą kwasu foliowego. Kojarzymy ją głównie z witaminą polecaną w kobietom ciężarnym, jednak nie oznacza to, że poza tym szczególnym stanem można z niej zrezygnować. Kwas foliowy potrzebny jest osobom w każdym wieku i każdej płci, reguluje bowiem funkcjonowanie oraz powstawanie komórek w całym organizmie. Ma także wpływ na stan psychiczny. Oprócz kwasu foliowego, w składzie buraka znajdziemy także witaminy A i C, magnez, potas czy fosfor. Buraki są warzywami lekkostrawnymi – można je podawać dzieciom. Dostarczymy w ten sposób do organizmu sporo błonnika. Co prawda w buraku czerwonym znajduje się również cukier, ale nie są to dawki, których należałoby się wystrzegać. Pieczone buraki odnajdziemy w dietetycznych jadłospisach rozpisanych pod kątem redukcji.