Niezależnie od tego, na który gatunek cytrusów się zdecydujemy, jedząc je dostarczymy sobie bardzo dużych dawek polifenoli oraz witaminy C. Pomarańcze działają oczyszczająco na nasz organizm. W badaniach przeprowadzonych w Australii potwierdzono również, że mają działanie antynowotworowe. Z kolei czerwone pomarańcze są szczególnie obfite w witaminę C i biją pod tym względem swoje bardziej powszednie krewniaczki na głowę. Właściwości oczyszczające i przeciwrakowe dotyczy zarówno owoców, jak i soków z nich wyciskanych. Z kolei w grejpfrutach i mandarynkach znajdziemy potas, którego w pomarańczach jest znacznie mnie. Cytryna, niosąc ze sobą duże dawki witaminy C, pomaga przyswajać żelazo przez nasz organizm. Jeszcze bardziej wartościowa jest skórka otarta z cytryny – ważne oczywiście, aby były to wówczas owoce ekologiczne. W cytrynie odnajdziemy kolejny istotny przeciwutleniacz – limonen, wykazujący też właściwości przeciwzapalne. Trudno zatem orzec, które cytrusy są najlepsze. Zależy bowiem, jaki efekt chcemy osiągnąć.