Konopie

Konopie

Większości osób w potocznym rozumieniu konopie kojarzą się jednoznacznie: z konopiami indyjskimi. Tymczasem ziarna konopi oraz olej z nich tłoczony to substancje w pełni legalne i coraz częściej dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Są one źródłem bardzo cennego białka, a jeszcze kilka wieków temu wśród ubogich warstw polskiej ludności stanowiły jeden z podstawowych składników. Prócz białka, w konopiach znajdziemy również inne cenne substancje: kwasy tłuszczowe w korzystnych dla organizmu proporcjach, witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, błonnik, żelazo. Wszystko to przy bardzo niskiej zawartości węglowodanów, co czyni z konopi produkt dietetyczny, wspierający dietę osób nie tolerujących laktozy, wegan, osobom z problemami skórnymi i narażonymi na stres bądź konieczność zwiększonego wysiłku intelektualnego. Ziaren konopi nie trzeba poddawać obróbce termicznej, co stanowi ich dodatkowy atut. Jako nowinka na rynku, nie są zbyt przystępne cenowo, ich popularność jednak rośnie. Olej z konopi znalazł swoje zastosowanie również w kosmetyce.