Jogurt z powodzeniem można przygotować w domu i nie jest to wcale proces tak skomplikowany jak mogłoby się z pozoru wydawać. Mimo wszystko nadal pozostaje to działanie dla zapaleńców. Przede wszystkim zaopatrzyć się należy w żywe kultury bakterii probiotycznych, które przeprowadzą cały proces fermentacji. Dzięki nim jogurt zawiera cenne dla naszych jelit składniki, które sprawiają, że przetwory mleczne są tak korzystne dla naszego organizmu. Wspomagają walkę z bakteriami i grzybami w jelitach, wzmacniają odporność, regulują prawidłowe trawiennie. Żywe kultury bakterii kupić można w sklepach ze zdrową żywnością. W przypadku ich braku użyć należy jogurtu probiotycznego bio. Na litr mleka pełnotłustego stosuje się porcję takich bakterii lub 200 ml jogurtu. Po zagotowaniu mleko wystudzić należy do temperatury 40 stopni, a następnie wymieszać z bakteriami lub jogurtem. Przykryte naczynie pozostawić należy na całą noc w ciepłym miejscu, a na drugi dzień cieszyć się prawdziwym, gęstym jogurtem.