Pomimo różnorodności, jaka panuje w zakresie mąk na rynku spożywczym, mąka kokosowa jest jedną z rzadziej używanych. Tymczasem jest to bardzo ciekawy rodzaj mąki, zdecydowanie wart tego, aby na dłużej zagościć w naszych kuchniach. To mąka o bardzo łagodnym zapachu i delikatnej konsystencji. Szczególnie dobrze sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach i daniach na słodko, takich jak naleśniki, placki, muffinki, chlebki czy ciasta. Można jednak zagęszczać nią sosy czy koktajle, a nawet stosować jako panierkę do mięs lub ryb. Dietetycy cenią ją przede wszystkim za wysoką zawartość błonnika: w 100 gramach mąki jest to prawie 40 gramów. Dla porównania: mąka pełnoziarnista ma go około 8 gramów. Mąka kokosowa ma też mało węglowodanów, sporo jednak tłuszczu. Najchętniej korzystają z niej osoby na diecie bezglutenowej i bezcukrowej oraz osoby na diecie redukcyjnej. Jest, niestety, dość droga, natomiast dobrze łączy się z innymi rodzajami mąki. Odradza się ją jedynie osobom, które mają problemy z układem pokarmowym i nie powinny go nadmiernie obciążać.