Flawonoidy są organicznymi związkami chemicznymi, które występują na powierzchni tkanek roślinnych. Są odpowiedzialne za żółty kolor roślin i pełnią ważną funkcję ochronną i przeciwutleniającą. Podobnie działają w organizmie ludzkim. Są silnymi antyoksydantami. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i rokzruczowe. Obecne są w większości ziół, w owocach cytrusowych, roślinach strączkowych, burakach, papryce i pomidorach, ale także w kaszy gryczanej. Ułatwiają przyswajanie witamin dostarczanych do organizmu z pożywienia, mają działanie uodparniające na nasz organizm. Udowodniono również, że mają działanie przeciwnowotworowe: zmniejszają ryzyko raka piersi, hamują i spowalniają kolejne etapy rozwoju nowotworu płuc. Wzmacniają też serce i powodują, że organizm łatwiej usuwa toksyny. Ze źródeł flawonoidów powinny korzystać także osoby w okresie menopauzy, bowiem substancje te zwiększają wydzielanie estrogenu, który jest m.in. odpowiedzialny za łagodzenie skutków tego szczególnego okresu w życiu.