Coraz częściej przekonujemy się o tym, że śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i od niego zależy to, jak wystartujemy w w kierunku nowych wyzwań. Śniadania są różne. Jedne osoby preferują śniadania węglowodanowe, inni lepiej czują się po białkowo-tłuszczowych. W różnych krajach także śniadaniowa kultura wygląda różnie: we Włoszech czy Francji są to śniadania słodkie, w Wielkiej Brytanii tłustsze i sycące. Coraz częściej jednak mówi się o tym, że jedzenie na śniadanie jajek pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Być może takie wnioski są przesadzone, jednak jajko na śniadanie to genialny pomysł. Na długo syci, eliminuje więc ciągotki do podjadania. Dostarcza też dużych dawek protein, co sprawia, że przemiana materii przyspiesza, a proces spalania tłuszczów przebiega sprawniej. Nie należy obawiać się cholesterolu – jeśli nie będziemy spożywać go z cukrami, nie przyswoi się. Przyswoją się zatem witaminy: A, E, D, K oraz witaminy z grupy B oraz wiele cennych składników mineralnych.