Kasza jaglana powraca triumfalnie na polskie stoły. Powstaje z nasion prosa, a ze względu na swoje wartości odżywcze jest uznawana za jedną z najlepszych kasz. W porównaniu do swoich krewniaczek zawiera nieco mniej błonnika. Wszystko ma jednak swoje plusy. Mniejsze dawki błonnika oznaczają, że spokojnie mogą jaglankę jeść osoby na diecie lekkostrawnej. Kasza jaglana jest także produktem bezglutenowym. Od innych kasz odróżniają ją zdolności zasadotwórcze. Wspólna z kolei dla nich wszystkich jest obecność witamin z grupy B oraz witaminy E. Kasza jaglana to również lecytyna, krzem, żelazo i miedź. Wszystkie te składniki przyczyniają się do znacznego wzmocnienia ścięgien i tkanki kostnej. Dobrze, aby z tego dobrodziejstwa korzystały osoby starsze i rekonwalescenci po złamaniach. Zestaw składników, który znajdziemy w jaglance, wzmacnia również naszą skórę, włosy i paznokcie. Ziarna kaszy jaglanej zawierają w sobie również nienasycone kwasy tłuszczowe – spośród wszystkich kasz są to największe dawki.