Kolor owoców i warzyw nie ma wyłącznie walorów dekoracyjnych. Jest to dla nas bardzo ważna informacja na temat właściwości poszczególnych produktów. Kolor niebieski oraz fiolet, który mają chociażby jagody, porzeczki czy jeżyny, jest sygnałem, iż owoce te zawierają w swoim składzie antocyjany. Czasami mówi się, że są to składniki potrafiące naśladować post. Ich działanie w naszym organizmie opiera się w dużej mierze na opóźnianiu procesów starzenia. Zainteresowali się nimi zresztą badacze-onkolodzy, upatrując w tych substancjach nadziei na zmianę metabolizmu komórek nowotworowych. Udowodniono już, że sok z czerwonych pomarańczy – który także zalicza się do owoców niebieskich i fioletowych – wykazuje działanie hamującego odkładanie tłuszczu w komórkach tłuszczowych, co spowalnia ich rozrost. Inne testy jasno wskazują, że wprowadzenie do diety osób otyłych 300 gramów niebieskich i fioletowych owoców zmniejsza poziom złego cholesterolu. Obecny w tych owocach antocyjan można zatem uznać za sprzymierzeńca w walce o zdrowe serce i naczynia krwionośne.