Pokrzywa kojarzy nam się raczej z mało przyjazną rośliną, a spotkanie z nią do najprzyjemniejszych zdecydowanie nie należy. Tymczasem jeszcze nasze babcie korzystały z dobrodziejstw młodej pokrzywy, stosując ją z upodobaniem w kuchni i ziołolecznictwie. Bardzo popularną potrawą była niegdyś zupa z pokrzywy. Młode listki dodawano również do sałatek. W pokrzywowych liściach znajdziemy duże zawartości witaminy B2, C oraz K. To także źródło chlorofilu, flawonoidów i karotenoidów. W liściach pokrzywy znajdziemy również wapń, żelazo, magnez, potas oraz siarkę. Łodyga pokrzywy nie jest wykorzystywana, natomiast jej korzeń wykorzystuje się w preparatach zielarskich. Korzeń jest dobrym źródłem lecytyny i soli mineralnych. Sama roślina oddziałuje zatem oczyszczająco na nasz organizm. Oczyszcza przewód pokarmowy, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wspomaga też pracę jelit. Napar z pokrzywy pomaga w walce z zatrzymywaniem wody w organizmie, przy problemach z ciśnieniem krwi, cukrzycą i chorobach nerek.