Śliwki mają wiele odmian, kolorów i smaków. Chcąc jednak dostarczyć sobie maksymalnej puli składników odżywczych, powinniśmy sięgać przede wszystkim po śliwki węgierki. Mają one najwięcej składników odżywczych. Nieco mniej bogate są renklody. Mimo to dobrze sięgać po różne odmiany, bo każda z nich ma swoją specyfikę. Bez względu na odmianę w śliwkach znajdziemy mnóstwo cennych witamin: A, C, E, K., a także kwas foliowy, polifenole, fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo i błonnik. Śliwki od wieków znane są ze swoich zdolności do stabilizacji trawienia. W dużej mierze jest to zasługa pektyn – naturalnego roślinnego błonnika, który wspiera oczyszczanie przewodu pokarmowego. Świeże śliwki są smaczne, ale na układ pokarmowy najlepiej działają śliwki suszone oraz ich przetwory. Świeże owoce spożywajmy natomiast ze skórką. Występuje w niej sorbitol, który sprzyja rozwojowi dobrych bakterii w naszych jelitach. Układ nerwowy wspiera natomiast magnez oraz witamina B Potas z kolei reguluje ciśnienie krwi.