Chlorella

Chlorella

Niektórym trudno uwierzyć, że chlorella pierwsze triumfy święciła tuż po II wojnie światowej. Upatrywano w niej szansy na rozwiązanie problemu głodu, który w wojennym kryzysie był nieunikniony. Ostatecznie jednak nie próbowano wykorzystać jej możliwości, gdyż udało się poprawić wydajność tradycyjnych upraw. Chlorella powróciła w ostatnich latach wraz z modą na superfoods. Kupić ją można w formie sproszkowanej i w tabletkach. Proszek należy wymieszać z wodą, koktajlem, jogurtem czy twarożkiem, nie poddając jednak obróbce termicznej, by nie stracił wartości. Chlorella to przede wszystkim chlorofil, który pomaga oczyszczać organizm z toksyn, pozbyć się bakterii i wolnych rodników. Chlorella zawiera także pełnowartościowe białko. Kolejnym skarbem tej algi jest substancja określana mianem czynnika wzrostu. To właśnie on jest uznawany za składnik budujący odporność. W dotychczas przeprowadzonych badaniach wykazano, że codzienna dawka chlorelli poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i wspiera regulację ciśnienia krwi.