Cytrynę reklamuje się zwykle jako doskonałe źródło wzmacniającej odporność witaminy C i rekomenduje do stosowania w okresie jesienno-zimowym. Tymczasem witaminy C w cytrynie jest stosunkowo niewiele. Więcej znajdziemy jej choćby w kiwi. Mimo to cytrynę warto wkomponować w naszą dietę, choćby dlatego, że – mimo kwaśnego smaku – cytryna działa na organizm odkwaszająco. Oprócz wspomnianej witaminy C, którą w cytrynach znajdziemy, choć w niższej jednak dawce, w cytrynie odnajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B, a także potas i wapń. Pijąc sok z cytryny lub spożywając ją w innej formie, dostarczamy do naszego organizmu także miedź, żelazo. Sok z cytryny działa antybakteryjnie, więc spożywanie go w stanach chorobowych ma sens. Z kolei mieszanka soku z cytryny z wodą i miodem ciała na organizm oczyszczająco i wzmacniająco. Sprawia to, że w deklaracji, iż cytryna jest dobra na wszystko jednak jest trochę prawdy i warto po ten owoc sięgać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale znacznie częściej, przez cały rok.