Orzechy brazylijskie to w Polsce nadal luksus. Są, w porównaniu do innych swoich kuzynów, drogim produktem. Są jednak swojej ceny warte, przede wszystkim ze względu na bardzo wysoką zawartość selenu. W jednym orzechy znajdziemy całą dzienną dawkę tego pierwiastka. Jest on istotny, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy, wspiera walkę naszego organizmu z toksynami i czynnikami zewnętrznymi, eliminuje również wolne rodniki, dzięki czemu może zahamować zmiany nowotworowe. W orzechach brazylijskich znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę C oraz E. Cenny dodatek stanowi: magnez, błonnik i kwas foliowy. Kolejne ważne składniki to miedź, mangan, potas, żelazo oraz cynku. Mniej mówi się o tym, że orzechy brazylijskie regenerują naskórek. Korzystne działanie wykazują nawet po oparzeniach lub trudno gojących się bliznach. Poprawiają metabolizm, chronią serce i układ krążenia, wspierają mózg i układ nerwowy. Pozytywnie oddziałują również na tarczycę. Są kaloryczne, ale sycą, wystarczy więc niewielka ich ilość.