Bataty nazywane są często słodkimi ziemniakami, w rzeczywistości jednak z ziemniakiem wiele wspólnego nie mają. Pod względem odżywczym różni się zawartością składników odżywczych: ma ich o połowę więcej. To przede wszystkim potężne dawki białka i to najcenniejszego, zawierającego praktycznie wszystkie niezbędne dla naszego funkcjonowania aminokwasy. W bardzo dużej części są to tzw. aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm samodzielnie wytworzyć nie potrafi, a potrzebuje do prawidłowego metabolizmu i przemian komórkowych. To także dostawa witamin: z grupy B, witamin A, C oraz K. W batatach odnajdziemy też nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i linolenowy. Na tym właściwości batatów się nie kończą. W 100 gramach tego warzywa znajdziemy solidne dawki potasu, a także siarki, wapnia, fosforu, sodu, jodu i żelaza. Swój charakterystyczny kolor bataty zawdzięczają antyutleniającym karotenoidom. Mają także błonnik, który wspomaga trawienie i kontroluje poziom cukru we krwi.