Banany z reguły kojarzą nam się z dwiema rzeczami: z idealnym jedzeniem potreningowym oraz z bardzo wysoką zawartością potasu. W 100 gramach owocu znajdziemy aż 350 miligramów tego pierwiastka. Towarzyszy mu magnez, fosfor i wapń, a także witaminy z grupy B, witaminy A, E, C, K. Taki skład sprawia, że spożywanie bananów pozwala usprawniać pracę serca i układu krwionośnego. Cukry proste z kolei zapewniają organizmowi szybki zastrzyk energii – to dlatego osoby aktywne sięgają po nie po wysiłku fizycznym. Mają jednak przez to dość wysoki indeks glikemiczny i powodują spore wahania poziomu cukru we krwi. Uważać powinni zatem cukrzycy i osoby zagrożone insulinoodpornością. Powinny uważać z ilością bananów w diecie również osoby na dietach redukcyjnych. 100 gramów banana to aż 90 kalorii. Najlepiej owoc ten włączyć do posiłku śniadaniowego, starając się unikać go w godzinach popołudniowych i wieczornych. Banany przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu, jednak nie w lodówce, bo zbyt niska temperatura pozbawia je właściwości.