Arbuz

Arbuz

Kształt arbuza nie wskazuje, że jest to owoc fit. A jednak jest! Przez wiele osób jest niedoceniany i traktowany po macoszemu, tymczasem ma wiele cennych wartości, m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, karoten czy potas. Na Bałkanach popularna jest arbuzowa dieta, która w tydzień pozwala stracić nawet 5-7 kilogramów. Tak radykalnych kuracji oczywiście nie polecamy, ponieważ w przypadku schorzeń niektórych narządów w układzie pokarmowym może przynieść katastrofalne efekty, ale arbuza jeść warto i trzeba. W ponad 90% składa się od z wody, nic dziwnego, że nie tuczy. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość, opóźniających procesy starzenia komórkowego, przeciwutleniaczy. Arbuz słynie także z zawartości cytruliny. To aminokwas, który wspomaga pracę serca oraz przyspiesza procesy regeneracyjne mięśni po wysiłku fizycznym. Warto wspomnieć o jeszcze jednym składniku: likopenie, częściej kojarzonym z pomidorami, a występującym również w miąższu arbuza, który ma działanie antynowotworowe i przeciwutleniające. Im ciemniejszy arbuz, tym więcej likopenu.