Jagody acai jakiś czas temu pojawiły się na rynku jako cudowny specyfik niemal na wszystko. W szczególności interesowały się nim osoby na dietach odchudzających. Rzeczywiście, są to owoce bardzo wartościowe, w żadnym wypadku jednak nie rozwiązują one problemów zdrowotnych i nie mogą być traktowane jako panaceum na wszystko. Znajdziemy w nich witaminy B1, B2 oraz B3, witaminę C oraz E, a także składniki mineralne takie jak potas, wapń czy fosfor. Jagody acai są także niezłym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 oraz omega-9 i białka. Znajdziemy tu również spory zastrzyk korzystnych dla naszego organizmu antyoksydantów. Tych przeciwutleniaczy jest w acai więcej niż w jakichkolwiek innych owocach i występują w całkiem niezłym zestawie. Znajdziemy tutaj związki fenolowe, włączając w to antocyjany wspierające układ krążenia, funkcjonowanie naczyń krwionośnych, w szczególny sposób wspomagające zmysł wzroku. Acai mają bardzo dobre działanie oczyszczające. Neutralizują wolne rodniki, pomagają organizmowi pozbywać się toksyn. Wspierają też układ pokarmowy.